Søg

Reducer tankemylderet

Først og fremmest godt nytår!


Mange oplever efter en ferie, at det kan være hårdt at vende tilbage til hverdagen, fordi så dukker der mange tanker op – og det er trættende for vores hjerner – og dermed stressende.


Vores hjerne er ikke vant til det hurtige tempo og den overflod af information, som vores moderne samfund byder os. Før i tiden havde vi ca. 30.000 tanker i døgnet, før smartphonen var det ca. 60.000 og efter smartphonen er vi oppe på ca. 100.000 tanker om dagen. Det er sket over relativt kort tid, og vores hjerne er ikke fulgt med. Det er en af årsagerne til, at så mange oplever stress og depression. Der er simpelthen for meget af forholde sig til. Det er desuden ikke noget vi lærer at håndtere fx ligesom vi lærer at køre bil. Den gode nyhed er, at mindfulness og meditation kan hjælpe med at reducere antallet af tanker og give os et andet forhold til tankerne. Mange virksomheder, skoler og regeringer har også opdaget alt det gode mindfulness kan give og bruger det til at træffe bedre beslutninger, blive mere effektive, mere empatiske og mindre stressede. Når vores hoveder er fyldt med tanker, kan vi ikke træffe gode beslutninger for os selv eller andre.


Du kan gøre en del selv for at reducere tankemylderet.


Mange af os tager vores tanker alt for alvorligt, vi identficerer os ligefrem med dem. Vha. mindfulness kan du lære, at tankerne bare er der, de er ikke del af dig, de kommer og går ligesom skyerne på himlen.


Du kan sige fra overfor tankemylderet og planlægge hvornår du vil lade dig forstyrre. Fx kan du starte dagen blidt ved at vågne vha. et vækkeur med en god ringetone i stedet for din smartphone. Problemet med en smartphone er, at du straks kan se, at du har fået en række påmindelser og notifikationer. Det trigger vores nysgerrige sind, men det trætter også med det samme din hjerne, der lige skal vågne fra søvnen. Og vent med at checke dine påmindelser til du er klar til det. Spis din morgenmad, gå i bad, tal med familien, start med at udrette vigtige ting – og så kan du checke dine notifikationer. Sæt evt. tid på, hvor lang tid du vil bruge dagligt på din smartphone. Mange bliver forskrækkede over at opdage, hvor lang tid de egentlig bruger på deres smartphone. Det er blevet en dårlig vane at checke den, så snart vi har et ledigt øjeblik, så vi undgå at kede os og fordi det er så tillokkende. Men din hjerne har brug for stilhed, for pauser, kort sagt for at kede sig, for så er det netop at de gode idéer kommer. De kommer ikke, når vi konstant tænker, men de kommer når underbevidstheden får mulighed for at bearbejde informationer og indtryk. Alle hjerneforskere er enige i, at de gode idéer kommer i lænestolen, de kommer ikke ved skrivebordet….


Du kan prøve at prioritere i, hvilke informationer du byder dig selv. Hvis du fx ikke bliver glad af at læse nyheder, så sæt dit nyhedsforbrug ned. De fleste nyheder kan vi ikke gøre noget ved, og så er det egentlig blot en slags støj. Problemet er, at vi får mange flere nyheder nu end vi fik før i tiden, og de fleste nyheder er dårlige, fordi det er det, der interesserer os. Men det gavner ikke din trætte hjerne! Du kan vælge at læse positive nyheder, det giver et helt andet overskud. Og når vi er positive, breder det sig som ringe i vandet, så de folk vi møder også bliver smittede af vores gode humør.


Når du opdager, at din hjerne er træt, så øv dig i at give den en pause. Se ud af vinduet, træk vejret dybt 6 gange, gå en lille tur hvis du har tid, stræk dig, gå lidt rundt, i det hele taget er det godt hvis du kommer ud af hovedet og ned i kroppen. Prøv at øv dig i at lade være med at checke din smartphonen, for det vil gøre din hjerne endnu mere træt. Brug evt. din smartphone til at høre noget afslappende musik eller en dejlig meditation.


Slut dagen af med at tænke på nogle gode ting der er sket, i stedet for at tænke på alt det du ikke nåede eller ting der gik galt. Så sover du bedre og har mere energi og overskud til næste dag. Vores tanker påvirker os, så det er vigtigt at være opmærksom på, om du har positive eller negative tanker. De positive giver dig glæde og de negative dræner dig for energi. Selvfølgelig skal vi tage os af nogle af de negative tanker, men det skal du ikke gøre lige før du skal sove! Det er bare der, de typisk dukker op. Du kan prøve at sige til dig selv, når de negative tanker dukker op, at det vil du tage dig af i morgen eller på et tidspunkt, hvor du har energien. Ingen træffer gode beslutninger med en træt hjerne.


Prøv at sov længe nok. De fleste danskere sover alt for lidt, men det er under søvnen at krop og sind restituerer og får bearbejdet dagens oplevelser. Søvn reducerer stressniveauet med 30%.


Og tænk positivt om dig selv og andre mennesker. Drop sammenligningerne. Det gavner ingen, da vi alle sammen er helt unikke og formentlig skal noget forskelligt. Tænk på dine positive egenskaber i stedet for at fokusere på det, du ikke kan. Det giver selvrespekt og modvirker stress. Når du tænker negativt om andre, så øv dig i at se deres positive sider, for dem har de også! Det giver et helt andet forhold til den anden person. Vi har alle sammen mindre gode sider!Få flere tips på Det positive mindfulness kursus d. 25.1.20 kl. 10-14 på Frederiksberg for kun 300 kr inkl. kaffe, the og frokost. Nybegyndere er meget velkomne. Tilmeld dig her: www.mind-break.com/book-online/det-positive-mindfulness-kursus-2

Du kan også tilmelde dig mit nyhedsbrev og få en gratis velkomstgave med 10 mindfulness tips: www.mind-break.com/nyhedsbrev.1 visning0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Bekymrer du dig meget?

Jeg møder rigtig mange, der fortæller at de har rigtig mange bekymrede tanker, og at de bliver trætte af det. Så du er ikke alene om dine bekymringer! Det er helt almen menneskeligt at bekymre sig. Fa

Lær at styre dine tanker og følelser med mindfulness

Har du vildt mange tanker? Bekymrer du dig meget? Styrer dine tanker dit liv, gør dig træt og ked af det? Vil du gerne have mere ro, mere glæde og overskud? Så kom på mindfulness kursus d. 8.8 eller 1

Få ro i dine tanker på et øjeblik!

Kender du det, at du bliver nervøs, din krop spænder op og du får tanker om alt muligt der kan gå galt? Jeg kender det! Fx var jeg i IKEA for nylig, og følte mig slet ikke tryg ved de mange mennesker,

Mind Break v. Benedicte Due

info@mind-break.com

28400071

CVR 35313982

Forretningsbetingelser

  • Facebook Social Icon
  • Instagram

© 2019 Mind Break/Benedicte Due