Søg

Julen er hjerternes fest - men hvad gør man når man er irriteret og vred på andre?

Mange har en forestilling om, at i julen skal freden sænke sig og vi skal hygge os sammen. Og det er jo en rigtig fin ambition af have. Men nogen gange bliver den overskygget af irritation og vrede på andre. Og hvad gør man så? Det kan være, at ingen hjælper til i køkkenet eller at gæster blander sig i maden, huset, børnene - eller noget helt tredje.


Når vi bliver irriterede og vrede på andre, har vi tendens til kun at se deres negative egenskaber, nemlig det der irriterer os og gør os vrede. Vi reagerer til tider voldsomt enten udadtil eller indeni. Men - når vi er irriterede eller vrede på andre, så er det slet ikke sikkert, at de andre opfatter det. Og måske opfatter de det, men er ligeglade! Måske har de ikke lyst til at ændre sig, måske har de lært deres adfærd som en overlevelsesmulighed og slipper den nødigt. Uanset de andres reaktion, så går irritationen og vreden ud over dig selv!


I den situation kan du bruge positiv tænkning og mindfulness. Du kan prøve at tænke over, hvilke positive egenskaber den anden person har! I starten kan det være svært, og man har slet ikke lyst til at gøre det, fordi følelsen af vrede og irritation stadig er der. Efter kort tid vil du formentlig mærke, at du nu ikke kun ser det, der irriterede dig og gjorde dig vred over den anden - du ser også deres positive egenskaber. Det gør samværet lidt nemmere og du kan rumme mere. Det gør også, at du kan rumme dig selv mere. Ligesom de andre ikke er perfekte, så er du heller ikke selv perfekt. Og det gør os til mennesker! Jeg har brugt teknikken med at tænke positivt om andre, som jeg var irriteret på mange gange, og det har virkelig ændret mange af mine forhold til andre mennesker. Ofte kan de mærke den energi, vi sender ud, og hvis der ikke er så megen vrede og irritation længere, men i stedet et åbenhed og nysgerrighed, så bliver interaktionen nemmere, ofte nærmest med det samme.


Selvfølgelig skal man ikke finde sig i al slags adfærd. Nogle gange er det helt i orden at sige fra, ligesom man skal reagere, hvis man er ved at blive kørt ned. Men i mange andre situationer har vi ikke brug for så voldsom en reaktion.


Det kan endda være, at den anden person afspejler en egenskab, som du ikke giver dig selv lov til at have. Måske har du lært, at du ikke må opføre dig som dem, selvom du inders inde drømmer om det. Du kan prøve at være nysgerrig ift. den egenskab, prøve den af i små doser, baby steps, og få erfaring stille og roligt med at bruge den adfærd. Så kan du finde ud af, om det er en egenskab, du gerne vil træne endnu mere.

Foto: Kirsten Ølsted

3 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Bekymrer du dig meget?

Jeg møder rigtig mange, der fortæller at de har rigtig mange bekymrede tanker, og at de bliver trætte af det. Så du er ikke alene om dine bekymringer! Det er helt almen menneskeligt at bekymre sig. Fa

Lær at styre dine tanker og følelser med mindfulness

Har du vildt mange tanker? Bekymrer du dig meget? Styrer dine tanker dit liv, gør dig træt og ked af det? Vil du gerne have mere ro, mere glæde og overskud? Så kom på mindfulness kursus d. 8.8 eller 1

Få ro i dine tanker på et øjeblik!

Kender du det, at du bliver nervøs, din krop spænder op og du får tanker om alt muligt der kan gå galt? Jeg kender det! Fx var jeg i IKEA for nylig, og følte mig slet ikke tryg ved de mange mennesker,

Mind Break v. Benedicte Due

info@mind-break.com

28400071

CVR 35313982

Forretningsbetingelser

  • Facebook Social Icon
  • Instagram

© 2019 Mind Break/Benedicte Due