Søg

Hvordan kan mindfulness hjælpe dig i disse coronatider?

Der findes 7 mindfulness principper, der kan måske hjælpe og dig og dine nærmeste i denne tid, hvor vi alle skal forholde os til den usynlige corona fjende. Princippere er: beginners mind, ikke-bedømmelse, aversion og tiltrækning, ikke-ambition, tålmodighed, accept, let-go. Principperne hænger sammen, og kan hver især give nogle fine perspektiver. Jeg vil skrive lidt om nogle af dem. Beginners mind handler om at se ting, som var det første gang du så dem. Lidt ligesom når man skal lære en ny sport eller lære at gå igen efter en operation i foden eller benet. Jeg oplever, at coronaen giver os muligheden for at se på vores liv på ny, nu hvor mange af os er sendt hjem i isolation og dagligdagens "hamsterhjul" ikke kører på samme vis som før. Jeg ved godt, at det er utrolig let for mig, da jeg hverken har børn rendende om benene eller mennesker i min omgangskreds, der er alvorligt syge. Jeg oplever, at vi får set nogle nye sider af hinanden, det er som om facaderne er faldet, vi ser mere naturlige ud. Jeg har masser af online møder med kollegaer og veninder, og oplever at vi har t-shirts og trøjer på, ingen makeup eller skjorter - og det synes jeg er befriende og mere naturligt. Og jeg synes ikke det påvirker arbejdsindsatsen. Vi udfører stadig de samme opgaver som før. Det er som om, vi er blevet mere autentiske. Jeg oplever også, at vi interesserer os mere for hinanden som mennesker. Vi spørger oprigtigt til, hvordan folk har det og om vi kan hjælpe med noget. Det er dejligt at opleve den åbenhed og hjælpsomhed, som folk viser - selvom vi ikke må være fysisk nær hinanden. Der dukker alle mulige initiativer op for at hjælpe. Jeg synes også det er fantastisk at opleve, at der kommer mange hurtige idéer, som måske ikke er top professionelt lavet - men de hjælper os med at udføre vigtige opgaver. Og det er vel det vigtigste? Ikke-bedømmelse handler om ikke at dømme folk eller ting på forhånd. Fx har jeg oplevet mange forskellige holdninger til det at hjemme fra. Men det var før coronaen. Nu er rigtig mange sendt hjem for at arbejde - og de fleste opgaver bliver udført. For mig viser det, at der er masser af kvaliteter ved at arbejde hjemmefra: vi bliver forstyrret langt mindre, der er ingen transport, det er nemmere at få privatlivet til at hænge sammen osv. osv. Der er selvfølgelig også ulemper, fx er det svært lige at stikke hovedet ind hos en kollega. Jeg har været ramt af stress op til flere gange, og specielt det med at støjniveauet hjemme er mindre oplever jeg som en stor fordel, fordi jeg meget lettere kan koncentrere mig om mine opgaver. Jeg er ikke så træt i hovedet, som jeg plejer efter en arbejdsdag, hvor jeg har brug for en mindfulness pause. Nu handler det mere om at jeg også har behov for at se langt, fordi langt det meste af dagen foregår ved at se ind i skærmen. Tålmodighed er en dyd, og noget vi bliver trænet i godt og grundigt i disse dage. Vi er underlagt coronaens hærgen, og må vente på at det går over. Vi må vente på fester, på at mødes, på at færdes frit, på at kramme og være nære. Vi er så vant til at indfrie vores umiddelbare materielle behov nærmest her og nu, så vant til at stresse gennem dagen og trafikken, så jeg tror denne træning i tålmodighed er rigtig god for os. Det er bestemt ikke en af mine bedre sider, jeg er meget utålmodig, men jeg lærer jo at at slappe mere af! Fx var jeg tilmeldt en skøjteløberkonkurrence i maj, som er blevet aflyst. Den havde jeg glædet mig meget til, men den kommer jo til næste år! Jeg får nu mulighed for at træne mere, godt nok off-ice, men det er jo ikke verdens undergang, selvom jeg elsker at stå på isen. Jeg synes vores ambitioner og behov bliver sat i perspektiv, de fleste af os lever et meget priviligeret liv, hvor langt de fleste af vores behov bliver opfyldt, ulig livet i så mange andre lande. Accept er meget vigtig. Accept af, at vi ikke kan fjerne coronaen her og nu, at vi ikke kan kontrollere alt og at der er større kræfter på spil end vi kan styre. Vi i Vesten er så vant til at tro, at vi kan kontrollere alt, alt skal være perfekt, men livet kan ikke kontrolleres og det er ikke perfekt. Vi tror vi kan styre naturen, men ender med at undergrave vores egen eksistens. Bare se på de enorme miljømæssige udfordringer vi har nu. Let go handler om at give slip på netop det, du ikke kan styre. Tag ansvar for det, du kan styre, og giv slip på resten. Følg corona retningslinjerne, vask hænder, undgå fysisk nærhed osv. men resten kan du ikke kontrollere! Måske bliver du syg, måske bliver det let, måske hårdt, du ved det ikke, og du kan ikke kontrollere det! Hjælp dem du kan. Gør dit bedste, andet kan vi ikke gøre, ellers giver det giver blot angst og stress.


0 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Bekymrer du dig meget?

Jeg møder rigtig mange, der fortæller at de har rigtig mange bekymrede tanker, og at de bliver trætte af det. Så du er ikke alene om dine bekymringer! Det er helt almen menneskeligt at bekymre sig. Fa

Få ro i dine tanker på et øjeblik!

Kender du det, at du bliver nervøs, din krop spænder op og du får tanker om alt muligt der kan gå galt? Jeg kender det! Fx var jeg i IKEA for nylig, og følte mig slet ikke tryg ved de mange mennesker,

Mind Break v. Benedicte Due

info@mind-break.com

28400071

CVR 35313982

Forretningsbetingelser

  • Facebook Social Icon
  • Instagram

© 2019 Mind Break/Benedicte Due